PRAKTIJK
SYSTEEMTHERAPIE
GRONINGEN
MARDOU MEIJERMAN

Gezinstherapie

Er gaat veel goed in je gezin. Maar er zijn ook kwesties waar je samen niet goed uitkomt. Misschien verloopt de communicatie moeizaam of ontstaan er conflicten. Er kunnen meningsverschillen zijn over de opvoeding of misschien gaat het niet goed met iemand in je gezin wat van grote invloed is op hoe je met elkaar omgaat. Vaak vinden jullie zelf een oplossing, maar nu lopen jullie vast. Er is gemerkt of ongemerkt een patroon ontstaan dat niet zomaar te stoppen is. Dan kan gezinstherapie een oplossing bieden. In de therapie ga je oefenen met dat wat nodig is om je gezinssituatie te verbeteren. Zodat er ruimte ontstaat om weer positief met elkaar om te gaan.

WAAROM GEZINSTHERAPIE? 

  • Je zoekt een oplossing voor spanningen of conflicten in het gezin.
  • Je wilt graag dat er in het gezin onderling beter wordt gecommuniceerd.
  • Je hebt relatieproblemen die van invloed zijn op je kind of kinderen.
  • Je hebt moeite met het gedrag van je kind en je wilt hem of haar zo goed mogelijk begeleiden.
  • Je wilt beter contact met je kind, ouders, broer of zus.
  • Iemand in het gezin heeft het gevoel klem te zitten tussen twee familieleden.
  • Jullie zoeken een manier om het gezamenlijk ouderschap in te vullen (als partners of als ex-partners).
  • Jullie hebben als ouders verschillende opvoedingsstijlen.
  • Jullie hebben moeite om een samengesteld gezin vorm te geven.
  • Iemand uit jouw gezin heeft psychische problemen en je zoekt een manier om hier samen mee om te gaan.
  • Je bent zoekende naar hoe je in verschillende ontwikkelingsfases van je kind moet omgaan met wat er in die fase speelt (baby, kleuter, bassisschool, pubertijd en jongvolwassene fase)
  • Jullie hebben als gezin een moeilijke tijd achter de rug en willen weer rust en stabiliteit vinden (bv ziekte, traumatische gebeurtenissen, overlijden, scheiding)
  • Je hebt moeite met de manier waarop je ouders, of andere familieleden, zich mengen in de opvoeding van je kind.
  • Je wilt beter begrijpen wat er vroeger in jullie gezin van herkomst speelde.

Als je contact opneemt met de praktijk, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek ontvang je informatie over gezinstherapie. Zo kunnen jullie een goede keuze maken of dit bij jullie past en of het klikt met de therapeut.

Wordt besloten van start te gaan, dan wordt afgesproken hoe vaak jullie een gesprek zullen hebben.

Er wordt heel precies gekeken wat jullie als gezin nodig hebben. In de gesprekken ga je werken aan dat wat nodig is om je gezinssituatie te verbeteren. Allereerst wordt besproken wat er goed gaat en waar het knelt. Er wordt stilgestaan bij ieders perspectief want mogelijk ervaren jullie de situatie allemaal op je eigen manier.

Ook komt aan bod of er nog andere factoren van invloed zijn geweest op jullie gezinsleven. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan ziekte, verlies of de overgang naar een nieuwe fase, zoals de overgang naar zelfstandigheid (puberteit / adolescentie) of als er sprake is van iemand in het gezin met depressie, burn out, ADHD, autisme, angst, dwang e.d.

Door te achterhalen waar de moeilijkheden en de mogelijkheden liggen kan uiteindelijk een plan gemaakt worden hoe het beste aan jullie doelen gewerkt kan worden.

Waarmee jullie precies aan de slag gaan, hangt af van wat er precies speelt. In de gesprekken wordt in ieder geval geoefend om de patronen die jullie in de weg staan te vervangen door nieuwe, positieve interacties. Er wordt op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. Het is belangrijk dat de oplossingen voor iedereen in het gezin werken.