PRAKTIJK
SYSTEEMTHERAPIE
GRONINGEN
MARDOU MEIJERMAN

Gezinsbehandeling in de thuissituatie

Voor deze vorm van systeemtherapie kies je als er in je gezin meerdere problemen zijn zowel binnen jullie gezin als ook in andere situaties zoals school en vrije tijd die je graag zou willen verbeteren. Er is vaak sprake van individuele problemen zoals psychiatrische- of ontwikkelingsproblematiek of probleem gedrag bij minstens één van de gezinsleden. Het kan zijn dat er al eerder hulpverlening geweest is maar dat dit niet voldoende heeft opgeleverd. Het kan ook zijn dat er al goede individuele hulp is maar dat dit niet afdoende is om de problemen voldoende te verbeteren. Dan kan gezinsbehandeling in de thuissituatie een goede (aanvullende/-) vorm van hulpverlening zijn.

WAAROM GEZINSBEHANDELING IN DE THUISSITUATIE

  • Je hebt moeite met het gedrag van je kind en je wilt hem of haar zo goed mogelijk begeleiden;
  • Iemand uit jou gezin heeft een psychische problemen en je zoekt een manier om hier samen mee om te gaan.(ADHD, ASS, PDD-NOS, dwang, angst, depressie);
  • Je zoekt een oplossing voor spanningen of conflicten in het gezin;
  • Je wilt graag dat er in het gezin onderling beter wordt gecommuniceerd;
  • Jullie hebben als ouders verschillende opvoedingsstijlen die in conflict zijn met elkaar;
  • Je bent zoekende naar hoe je in de verschillende ontwikkelingsfases van je kind moet omgaan met wat er in die fase speelt (baby, kleuter, basisschool, pubertijd en jongvolwassene fase);
  • Jullie zijn op zoek naar beter contact met elkaar;
  • Jullie hebben als gezin een moeilijke tijd achter de rug en willen weer rust en stabiliteit vinden (bv ziekte, traumatische gebeurtenissen, overlijden, scheiding).

Om in aanmerking te komen voor gezinsbehandeling in de thuissituatie, moet er een verwijzing komen vanuit de huisarts of een CJG of WIJ-team uit jullie buurt.

Te allen tijde kun je contact opnemen met de praktijk. Als er een verwijsbrief is maken we een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek ontvangen jullie informatie over gezinsbehandeling. Zo kunnen jullie een goede keuze maken of dit bij jullie past en of het klikt met de therapeut.

Besluiten we van start te gaan dan maken we normaal gesproken wekelijks een afspraak van gemiddeld 2 uur. Ik kijk hierbij heel precies naar wat jullie als gezin nodig hebben.

In de gesprekken gaan jullie werken aan wat nodig is om jullie gezinssituatie te verbeteren. Allereerst wordt besproken wat er goed gaat en waar het knelt. Mogelijk ervaren jullie de situatie allemaal op je eigen manier en er wordt stilgestaan bij ieders perspectief.

Door te achterhalen waar de moeilijkheden en de mogelijkheden liggen kan uiteindelijk een plan gemaakt worden hoe het beste aan jullie doelen gewerkt kan worden.

Waarmee jullie aan de slag gaan, hangt af van wat er precies speelt in jullie gezin. In de gesprekken wordt in ieder geval geoefend om de patronen die jullie in de weg staan te vervangen voor nieuwe, positieve interacties. We gaan samen op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Het is belangrijk dat de oplossingen voor iedereen in het gezin werken.